Archiwum aktualności

Finał X edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

Dyplom I miejsce za chleb staropolski

Tegoroczna edycja konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" okazała się dla nas bardzo szczęśliwa. Nasz chleb żytni staropolski ponownie zajął pierwsze miejsce i otrzymał dodatkowo nagrodę Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie.

Konkurs odbył się 5 grudnia w Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

7 grudnia 2015

X edycja konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

Dyplom I miejsce za chleb staropolski

W tegorocznej edycji konkursu, na etapie subregionalnym, zgłoszone zostało 30 różnorodnych produktów i 10 potraw. My tym razem wystartowaliśmy ze staropolskim chlebem z pestkami dyni i płatkami ziemniaków, który odtworzyliśmy ze starej, tradycyjnej receptury. Jak się okazało, przypadł on do gustu nie tylko gościom, ale również komisji oceniającej, dzięki czemu zajął I miejsce w kategorii "produkty zbożowe i cukiernicze".

Konkurs odbył się w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie.

21 listopada 2015

Konferencja "Produkty tradycyjne i regionalne"

Konferencja - Produkty tradycyjne i regionalne

Agencja Rynku Rolnego z Olsztyna zorganizowała w Zespole Szkół nr 2 w Szczytnie spotkanie dla uczniów i nauczycieli, na którym w roli prelegentów zaproszeni zostali przedstawiciele z GS Dźwierzuty oraz "Flis-Pol" z Miłomłyna. Tematem było przedstawienie sposobu produkcji, walorów smakowych i zdrowotnych żywności tradycyjnej i regionalnej: pieczywa, wędlin i innych przetworów mięsnych. Omawiano również, dlaczego ważne jest kultywowanie dziedzictwa kulinarnego regionu i spożywanie produktów regionalnych produkowanych tradycyjnymi metodami.

Po prezentacjach był również czas na degustację wyrobów obu firm, co cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.

08 listopada 2015

Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur

XI edycja konkursu "Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur"

Uroczysta Gala Jakości w Warmińsko-Mazurskiej Filharmonii w Olsztynie, która odbyła się 10 czerwca, była finałem trzech plebiscytów. Spośród nominowanych przedsiębiorstw i organizacji naszego regionu, wyłoniono laureatów Nagrody Jakości, WaMa BOSS oraz Najlepsze Produkty i Usługi Warmii i Mazur.

Nasz chleb żytni tradycyjny zdobył wyróżnienie I stopnia w kategorii "Produkt żywnościowy".

11 czerwca 2015

Regionalny transfer wiedzy z nauki do biznesu

Podsumowanie projektu "Regionalny transfer wiedzy z nauki do biznesu"

Centrum Innowacji i Transferu Technologii działające przy Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim po raz drugi zorganizowało staże dla pracowników naukowych, mające na celu stworzenie innowacyjnych rozwiązań, przydatnych dla przedsiębiorców. Staże odbywały się w firmach związanych z czterema specjalizacjami regionalnymi: branży żywnościowej, turystyce, informatyczno - telekomunikacyjnej oraz meblarstwie.

Podsumowanie projektu odbyło się 19 marca 2015 roku w Centrum Edukacji Technologicznej "Stara Kotłownia" w Olsztynie. Było ono połączone z seminarium "Najlepsze przykłady innowacyjnych rozwiązań B+R w firmach".

GS Dźwierzuty również wziął udział w projekcie, czego owocem jest wyróżniona praca pt. "Promocja i rozszerzenie asortymentu produkcyjnego Piekarni o pieczywo wieloziarniste wzbogacone kwasem foliowym".

23 marca 2015

Chleb żytni tradycyjny GS Dźwierzuty

Konkurs "Najlepszy produkt i usługa Warmii i Mazur"

Chleb żytni tradycyjny z naszej piekarni został nominowany do nagrody na najlepszy produkt żywnościowy.

Każdy może oddać swój głos od 2 lutego do 30 kwietnia, za pośrednictwem kuponów oraz strony biznes.wm.pl. Zwycięzcy zostaną przedstawieni 10 czerwca, podczas Gali Jakości w Olsztynie.

Zachęcamy do głosowania na stronie konkursowej

15 lutego 2015

Finał IX edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy"

W tegorocznej edycji konkursu rywalizowało 25 potraw oraz 78 produktów. Po eliminacjach subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie, wyłoniono 7 potraw oraz 21 produktów. Finał regionalny odbył się 13 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Konkurs oceniała 5-osobowa komisja pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka - eksperta i znawcy tradycyjnej kuchni polskiej.

Chleb żytni tradycyjny z naszej piekarni zajął I miejsce w kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe i cukiernicze" oraz został wyróżniony pucharem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Chleb żytni jest zupełnie nowym wyrobem w naszej ofercie - produkujemy go na samym zakwasie, bez dodatku drożdży. Jak się okazało, został bardzo dobrze przyjęty przez jury oraz konsumentów.

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

22 grudnia 2014

Finał regionalny „Smak Warmii Mazur i Powiśla”

Chleb wieloziarnisty z naszej piekarni zajął III miejsce w kategorii "Produkt regionalny pochodzenia roślinnego". Konkurs odbył się 24 sierpnia w Lidzbarku Warmińskim.

Pełen artykuł z wynikami znajduje się na stronie Wrota Warmii i Mazur

20 września 2014

Nagranie Radia Olsztyn - "polski chleb"

Radio Olsztyn, w ramach swojego programu Jadłostacja, przygotowało reportaż o piekarni GS Dźwierzuty. Tematem audycji były smaki dzieciństwa, a konkretniej - smak tradycyjnego chleba na naturalnym zakwasie. Kierownik piekarni Andrzej Orłowski, przedstawił cały proces przygotowywania chleba, natomiast prezes zarządu Jerzy Klilijański opowiedział o działalności i historii GS.

Na stronie reportażu Radia Olsztyn można odsłuchać pełną audycję radiową. Dostępna jest również fotorelacja z przebiegu pieczenia chleba.

8 czerwca 2014

Podium w plebiscycie na mistrza wypieków

Od końca lutego 2014, nasza piekarnia brała udział w plebiscycie organizowanym przez Gazetę Olsztyńską. Czytelnicy najpierw głosowali na cukiernie i piekarnie z poszczególnych powiatów województwa Warmińsko-Mazurskiego. Później w kolejnym głosowaniu, spośród liderów miał zostać wyłoniony Mistrz Wypieków. Ostatecznie piekarnia GS Dźwierzuty zajęła drugie miejsce, z różnicą mniej niż 1% do zwycięskiej cukierni z Piecek.

Pełen artykuł z wynikami znajduje się na stronie gazety olsztyńskiej

25 kwietnia 2014

Finał VIII edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy"

Spośród 25 potraw oraz 91 produktów zgłoszonych do tegorocznej edycji konkursu, do finału weszło 21 najlepszych produktów i 8 potraw. Zostały one wyłonione w eliminacjach subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie. Finał regionalny odbył się 14 grudnia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Konkurs oceniała 5-osobowa komisja pod przewodnictwem Igora Marka Hutnikiewicza - dyrektora Departamentu Polityki Jakości, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko - Mazurskiego.

Chleb wieloziarnisty z naszej piekarni GS Dźwierzuty zajął II miejsce w kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - produkty zbożowe i cukiernicze".

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

28 grudnia 2013

Subregionalny finał VIII edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy"

Chleb z Piekarni GS Dźwierzuty ponownie został doceniony przez jurorów subregionalnego finału konkursu, który odbył się 30 listopada 2013 r. w Szczytnie. W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego - produkty zbożowe i cukiernicze", chleb wieloziarnisty zajął pierwsze miejsce. Tym samym przechodzi do dalszego etapu, gdzie będzie konkurował z najlepszymi produktami i potrawami z całego województwa.

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

3 grudnia 2013

Finał regionalny konkursu "Smak Warmii, Mazur i Powiśla"

W Lidzbarku Warmińskim wyłoniono najlepsze regionalne potrawy 2013 roku, spośród kucharzy, którzy rywalizowali do tej pory w różnych konkursach z "Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego". Konkurs połączony z kiermaszem żywności naturalnej i tradycyjnej odbył się w niedzielę 25 sierpnia 2013 roku.

Tym razem GS w Dźwierzutach zajął drugie miejsce wystawiając w kategorii "Regionalny produkt pochodzenia roślinnego" swój chleb razowy tradycyjny .

30 sierpnia 2013

Finał VII edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy"

Finał regionalny odbył się 8 grudnia 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W kilku kategoriach rywalizowało 21 najlepszych produktów i 8 potraw wyłonionych w poprzednim etapie konkursu. Wszystkie dania oceniało sześcioosobowe jury pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka.

Chleb razowy tradycyjny z Piekarni w Dźwierzutach zajął pierwsze miejsce w kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami - produkty zbożowe i cukiernicze".

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

18 grudnia 2012

Regionalny finał konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

24 listopada 2012 r. w Szczytnie odbył się jeden z trzech subregionalnych finałów konkursu "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy".

Pieczywo z Piekarni w Dźwierzutach zostało docenione przez jurorów. Chleb razowy tradycyjny zajął pierwsze miejsce ex aequo z sernikiem przygotowanym przez kawiarnię "U Smolejów" z Łukty. Gminną Spółdzielnię "Samopomoc Chłopska" rezprezentował kierownik piekarni Andrzej Orłowski oraz prezes zarządu Jerzy Kilijański.

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

3 grudnia 2012

Targi "Natura Food" w Łodzi

W dniach 12 – 14 października 2012 r. w Łodzi odbyły się V Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD organizowane przez Międzynarodowe Targi Łódzkie. Ideą tego przedsięwzięcia jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i potraw przygotowywanych według tradycyjnych receptur.

Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" reprezentowana przez Jerzego Kilijańskiego, również wzięła w nich udział. Pieczywo prezentowane na stoisku cieszyło się dużym uznaniem pośród gości targów.

Więcej informacji na stronie Wrota Wamii i Mazur

20 listopada 2012

 

Copyright © Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska".

Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Dźwierzuty